sobota, 30 lipca 2011

Przetwory

Powoli moja piwnica zaczyna zapełniac się róznego rodzaju przetworami na zimę. Chyba staje się prawdziwą kurą domową. Ale przyznaje się spodobało mi się to. Są już kompoty z truskawek, porzeczki czerwonej i agrestu, a teraz czas na ogórki kiszone. Jako początkująca osoba w przetworach jak zwykle przepis pochodzi od mojej mamy. Wiele osób mówiło mi jak robią ogórki na zimę, ale ja tradycyjnie wziełam sprawdzony przepis. Kolejnym razem wyróbuje coś innego.

Kiszone ogórki

15 kg ogórków
chrzan
czosnek
koper
gorczyca
sól kamienna
woda

Z 15 kg ogórków wyszło mi 21 słoików litrowych. Do każdego ze słoików upchac ogórki, tak by nie miały możliwości się poruszac, dodac kawałek charnu, 1-2 ząbków czosnku, łodyge kopru i kilka ziarenek gorczycy. Na każdy litr wody dodac kopiatą łyżkę soli kuchennej, zagotowac i gorącą zalewą zalac ogórki. Dokładnie zamknąc, można odwrócic do góry dnem by lepiej zassało.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz